sobota 1. listopadu 2014

Shrnutí za měsíc... říjen 2014

Další měsíc je již za námi a já bych se chtěla pokusit zavést takzvané "Shrnutí za měsíc...". Doufám, že se mi povede jej psát každý měsíc, ať už dříve, nebo později.
Tak se tedy vrhneme na říjen 2014.




Přečtené:
Jelikož jsem byla týden doma na doporučení doktorky a jelikož byli podzimní prázdniny, přečetla jsem toho vcelku dost. Teď jen záleží, zda si na všechno vzpomenu, jelikož si žádný čtenářský deník nevedu, nepíšu seznam a psát všechny recenze nestíhám. Berte na vědomí, že to nebude postupně. :)

Tento měsíc jsem četla jen knihy z knihovny, jelikož mě koncem září a začátkem října popadl amok a já si prostě MUSELA přečíst všechny knížky, kterém mě v knihovně zaujali, nebo jsem už o nich dříve slyšela a potřebovala jsem se jich zbavit.
Jedním z nich je Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti od Ransoma Riggse, který jsem četla na poslední chvíli -  dočetla jsem ji den předtím, než jsem ji měla vrátit do knihovny. Prodloužit ji, jak mám často ve zvyku, nešlo, protože jsi ji někdo jiný zarezervoval. Kniha se mi moc líbila, skvělý nápad a čtivý styl psaní. Co mě ale zklamalo, byl stav knihy. Každá druhá stránka vytržená a zbytek držel tak špatně, že když jsem chtěla stránku otočit, tak jsem ji vytáhla z vazby. To byl ten důvod, proč jsem čtení neustále odkládala.
Další je Město z kostí od Cassandry Clare - recenzi najdete ZDE - a pak jsem se pustila i do pokračování - Město z popela a Město ze skla. Na Město padlých andělů se teprve chystám.


Pak jsem přečetla Den co den od Davida Levithana, který jsem měla vyhlédnutý už pěkně dlouho, ale nějak jsem se nedostala k tomu, abych si ho koupila. Když jsem ho zahlédla v knihovně, moje volba byla jasná. Kniha se mi líbila, ale měla velmi otevřený konec. Zajímalo by mě, zda bude mít pokračování, či ne.

Na knihu Překroč svůj stín od Katie MacGarry byly v knižním světě pozitivní ohlasy a tak asi u ní jsem neodolala.
Brenda veliká od C. D. Payne. Kniha vyhlédnutá v knihovně cca před rokem, ale ne tak zajímavá, abych si ji koupila. Nicméně, po přečtení knihy jsem byla nadšená, že jsem si slíbila, že si další knihy od C. D. Payne přečtu. Např. Mládí v hajzlu či Neviditelný.
V ringu od Katy Evans je stejný případ jako Překroč svůj stín. A knihu jsem přelouskala za necelý den! Ovšem na rovinu říkám (jak by řekl můj učitel fyziky), že jsem netušila, jakého žánru kniha vlastně bude, jinak bych od čtení této knihy upustila. Nicméně, knihou jsem byla velmi nadšená a chytla mě již od první stránky, že jsem dokonce uvažovala, zda si ji nepřečtu ještě jednou. Nakonec stačilo se podívat na hromádku nepřečtených knih a bylo jasno. Někdy jsou chvilky, kdy toho rozhodnutí lituji. Snad v knihovně brzy objevím i druhý díl - Šance.
Už ani nevím, proč jsem si vlastně půjčila knihu Poslouchej od Sarah Dessenové, ale i její čtení jsem si svým způsobem užila, ačkoliv to nebylo nic světoborného.
Dárce od Lois Lowry. Opět láska na první pohled, která začíná v knihovně. Opravdu skvělá kniha. Fantastická.
Pád od Lauren Kate jsem četla víceméně jen kvůli tomu, že ho četla kamarádka a byla jím nadšená. Já jsem ale naopak měla problém knihu vůbec dočíst.
Svůdné zlo od Wendy Higgins byl re-readingem a i po druhé se mi taaak líbil, že jsem chtěla hned běžet do knihkupectví a koupit druhý díl a bylo mi jedno, že první díl mám pouze půjčený z knihovny. Nicméně, stačilo se podívat do peněženky a proto jsem se ke druhému dílu ještě nedostala.

   

Jsem s přečtenými knihami za říjen více než spokojená. Přeci jen, dvanáct knih na jednatřicet dní není málo.

Rozečtené:
Ve středu jsem začala číst knihu Svědek od švédské spisovatelky Lizy Marklundové a ještě do teď jsem ji nedočetla. Je to pro mě vcelku nový žánr, protože si nepamatuji, že bych četla nějakou ryzí detektivku, natož krimi, Doteď jsem se pohybovala jen ve vodách Young Adult, sci-fi a fantasy. Můj první krimi román se mi líbí, ačkoliv je pro mě těžké se v nějakých chvilkách zorientovat.

Nové knihy:
Tak v tomto se nový měsíc moc nepovedl. Nové knihy mám pouze tři (spíše čtyři, ale ta čtvrtá se nepočítá).
První knihou jsou Papírová města od Johna Greena, které jsem si koupila z důvodu, že jde prostě o Greena, ačkoliv jeho knihy nejsou, dle mého názoru, dokonalé. Na knihu se mi zatím práší v knihovně a já doufám, že se mi ji podaří přečíst do konce roku.

Myslela jsem si, že papírová města budou pro tento měsíc vše, ale pak mi koncem měsíce napsal Martinus.cz, že objednávka, na kterou jsem už víceméně zapomněla, je po pár komplikacích kompletní a tak jsem si šla ve čtvrtek 29.10. vyzvednout balíček do Zásilkovny. Musím se pochlubit, že najít Zásilkovnu mi trvalo téměř půlhodiny, protože to bylo poprvé, co jsem tento způsob nákupu využila.
Nakonec jsem ji ale našla a já se mohla kochat výtiskem Zmizelá od Gillian Flynnové. Moooc se na ni těším!!
A ty zbylé dvě knihy, co mi přišli, jsou navlas stejné. Jedna pro mě a druhá pro moji kamarádku - Lexi Rosses - k Vánocům a proto Vám zatím neprozradím, o jakou jde, abych předešla "spoilerům" pro kamarádku.

Knižní plány na další měsíc - Listopad:
Ze všeho mám nejdříve v plánu dočíst Svědka a další knihy z knihovny (a další si nepůjčovat, abych si mohla přečíst nepřečtené knihy, co mám doma).

Mimo jiné bych chtěla zvládnout re-reading Nadpozemské a Harryho Pottera a kámen mudrců.

Kavárna Šílenců od Laurell Kaye Hamiltonové, Dívka s devíti parukami od Sophie van der Stapové, Podivné město od Ransoma Riggse, Černá labuť vzlétá od Lee Carol, Město padlých andělů od Cassandy Clare, Hvězda od Alex Flinnové a Všechna pravda co je ve mě od Julie Berryové.

No, po pravdě, budu ráda, když jich přečtu aspoň osm.
A pokud bych všech deset stihla před koncem měsíce, což je nepravděpodobné, chtěla bych si přečíst Zmizelou a Zůstaň se mnou.

         

5 komentářů:

  1. Ze všech jsem četla snad jen Sirotčinec a Podivné město, což jsou vážně skvělé knihy, hlavně druhý díl je vážně úžasný. :3 Dárce bych si ráda pořídila domů, snad se mi taky bude líbit. ^-^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už se na druhý díl Sirotčince moc těším. Ale každopádně, Dárce by si měl přečíst každý. :)

      Vymazat
  2. Moc bych si chtěla přečíst Zmizelou a Papírová města.
    A o Svůdném zlu stále přemýšlím:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud máš ráda Youngadultovky, Svůdné zlo je správnou volbou. :)

      Vymazat