pondělí 24. listopadu 2014

Kavárna Šílenců

Laurell Kaye Hamilton

Originální název: The Lunatic Cafe
Vydání: První
Série: Anita Blake #5
Nakladatelství: Triton
Počet stran: 296
Obálka: Paperback
Rok vydání výtisku: 2008
Přeložil/a: Pavel Toman

Anotace:
Animátorka Anita Blakeová je zákonnou popravčí upírů pro celou oblast. Jako expertka na nadpřirozené jevy spolupracuje i s místním Duchařským komandem, zvláštní policejní jednotkou specializovanou na nadpřirozené zločiny. Teď se setkává s řadou případů pohřešovaných lykantropů. A jako by pracovních problémů neměla až nad hlavu, musí současně řešit i potíže ve svém osobním životě. V slabé chvilce slíbila manželství alfa samci vlkodlačí smečky, ale ani to ji nezbavilo nežádoucí pozornosti Pána Upírů a jeho žárlivých příznivkyň.V komplikovaném případě se jako obvykle řeší i otázka, "Kdo je tu vlastně netvor?"


- V hlavní roli lykantropové - 

V již už čtvrtém díle série o Anitě Blakeové tentokrát musí Anita řešit problémy v podobě jednoho násilně zavražděného člověka.

Nejenže musí Anita přijít na kloub vraždě, ale dostává se do problémů s místní smečkou vlkodlaků, která si ji najme pro vypátrání osmi zmizelých vlkodlaků. Anitě se tato spolupráce příčí a nejraději by se jí vyhnula, ale Marcus, vůdce vlkodlaků, to nedopustí a tak se Anita pouští do pátrání společně se svojí nejlepší kamarádkou Ronnie.

Anita a vlkodlak Richard Zeeman jsou konečně spolu, ale do cesty se jim staví potíž v podobě charismatického Vládce města Jean-Clauda - jak jinak. Jean-Claude Anitě učiní nabídku, kterou musí chtě nechtě přijmout, jinak by mohla o Richarda přijít na úkor smrti.
V jejich vztahu jim ale nebraní jen Jean-Claude, ale i Richardova temná vlkodlačí stránka se kterou se Anita dokáže jen těžko smířit.

Pomocí Edwarda také zjišťuje, že smečka vlkodlaků je zapletená do tvorby násilných pornofilmů. Anita je znechucena, není divu, když v nich vlkodlaci při plném proměně zabíjí nevinné oběti.

Nebyla by to Laurell Kaye Hamiltonová, kdyby v knize nebyla akce, napětí, vraždy, násilí, humor, sarkasmus a různé nadpřirozené bytosti.

Hamiltonová píše neuvěřitelně skvěle a o tom jsem se ujistila už po čtvrté. Bravurně kombinuje násilí, akci, humor, napětí a existenci nadpřirozených bytostí. Skvěle dokáže vykreslit svět, ve kterém je nadpřirozeno legální a díky těmto všem kladům se série o Anitě Blakeové umístila na nejvyšších příčkách mého seznamu.

Zatím se mi Kavárna šílenců zdá nejpovedenější, což vede k pěti hvězdičkám. Jinak to hodnotit opravdu nemůžu.



+ osobní zážitek
Kavárnu šílenců jsem dočetla v sobotu a nutně jsem potřebovala další díl, který jsem samozřejmě neměla. Tuto sérii si průběžně půjčuji z knihovny a tak bylo jasné, že dřív než v pondělí se k pátému nedostanu. Do pondělka jsem trpěla absťákem - doslova, neměla jsem náladu číst jakékoliv jiné knihy. Romantika mi přišla nudná, detektivky taktéž a sci-fi a fantasy nezáživné. Prostě jsem nechtěla číst nic jiného než mou milovanou Anítu.
Nakonec nadešel pondělek, a protože mi ráno odpadly dvě hodiny, rozhodla jsem se, že se stavím v knihovně (i kdyby mi neodpadly, skákla bych tam odpoledne, ale to bych neměla tolik času).
V knihovně jsem běžela k regálu, kde bývá Anita. Cirkus prokletých (3.díl) tam byl, druhý výtisk Kavárny šílenců také, Smrtící tanec (6. díl) taktéž, ale Krvavé koleno (5.díl) nikde!
"Jakto?" říkala jsem si. ,, Vždyť Anitu nikdo kromě mě nečte." To možná ano, ale problém byl v něčem jiném. Šla jsem se zeptat knihovnice a ta mi s lítostí oznámila, že Krvavé koleno nemají.
A sen, že si přečtu celou sérii (která zatím čítá 16 dílů), se rozpadl, protože Krvavé koleno je dnes už k nesehnání. Musela bych čekat, až by nakladatelství Epocha vydala druhé vydání, což může taky trvat dlouho.
Nakonec přišla spása v podobě ulož.to, kde jsem Krvavé koleno našla ke stáhnutí. Normálně toto už jen z principu nedělám, ale tato situace jiné řešené nemá.

   

Btw, máme nejkrásnější obálku. :3

Žádné komentáře:

Okomentovat