úterý 23. září 2014

Cirkus prokletých

Laurell Kaye Hamilton

Originální název: Circus of the Damned 
Vydání: První
Série: Anita Blake #3
Nakladatelství: Triton
Počet stran: 262
Rok vydání výtisku: 2006
Překladatel: Lucie Lukačovičová
Anotace:
V USA je lykantropie i vampyrismus legální a město St.Louis je srdcem snah za rozšíření práv nelidí. Anita Blakeová - státem uznávaná popravčí upírů - uvízne uprostřed bitevního pole, na němž se mají střetnout prastaří nemrtví o vládu nad městem. Kdo ji získá na svou stranu? Koho bude nucena zradit - tedy za předpokladu, že odstranění vlezlého upíra lze vůbec zradou nazvat.



oOoOo

Tentokrát Anita musí řešit vraždu dvou lidí. Muže a ženy. A zjišťuje že je zabila skupinka nejméně pěti upírů, což je neobvyklé. Jean-Claude ji opět nedá pokoj a dále se snaží z Anity vypáčit souhlas k aktivování dalších dvou znamení, aby se stala jeho lidskou služebnicí. To Anita nemůže dovolit. A tak se mu ze všech sil snaží vyhýbat se mu a odolávat, ale momentální situace vyžaduje jeho společnost.
Na scéně se objevuje Richard, který ji pozve na rande. Anita už dlouho na žádném nebyla a po zkušenostech s Philippem se do žádného vztahu vrhat nechce, protože ví, že pro své blízké představuje nebezpečí tím, že se s nimi vůbec stýká.
Mezi Jean-Claudem a novým upírem ve městě probíhá válka o moc nad městem, do níž je Anita vtažena a nejednou se ocitne na hranici života a smrti.

oOoOo

Na začátek bych asi měla upozornit, že se v knize objevuje dost slov, které jsou mládeži nepřístupné. Některé jsem si dokonce přisvojila a říkám je taky. Cože je zápor, který ve výsledném hodnocení započítávat nebudu.

Kdybych to porovnala s prvními dvěma díly. Řekla bych to takhle. Provinilé slasti se tak mi líbily, že jsem se rozhodla si celou sérii přečíst a dále prožívat Anitin příběh, Rozesmátá mrtvola byla průměr a Cirkus prokletý byl bombastický. Už se nemohu dočkat dalších dílů! Další je Kavárna šílenců, jak příhodný název.

No a teď zpátky ke knize. 
Hamiltonová má prostě svůj osobitý styl a nebojí se zacházet do do krajů, které hraničí se zvrhlostí (v dobrém smyslu slova). Kruté vraždy, kruté zacházení zločinců se svými obětmi. Je to všechno tak kruté, ale zároveň starší mládeži přístupné. (Dětem do dvanácti let to příliš nedoporučuji.)

Postavy v knize se vzájemné liší a každá je výjimečná. Nejde si je nezamilovat. Buď je máte rádi, nebo je z celého srdce nenávidíte.

Nikdy nevíte, kdo je na vaší straně, kdo je na straně Anity, protože kvůli moci je člověk schopen zradit i svou rodinu a přátele. V jednu chvíli to může být Anitin přítel, v druhé chvíli se jí může snažit zabít.

Kniha je plná nečekaných zvratů a následných odhalení pravdy. 
S touto knihou - a s dalšími v sérii - se prostě nudit nebudete, to vám zaručuji. Anita, Jean-Claude, její přátelé i protivníci vám nedají spát.

PS: Většině se obálky k prvním vydáním Anity Blakeové od Tritonu nelíbí, dle mého názoru se jim ale obálka k Cirkusu prokletým povedla. 

Obálka druhého vydání od
nakladatelství Epocha.

Hodnocení: 92%

Za zapůjčení knihy děkuji Krajské knihovně v Pardubicích


Žádné komentáře:

Okomentovat