neděle 3. srpna 2014

Provinilé slasti (Laurell Kaye Hamilton)

Laurell Kaye Hamilton

Originální název: Guilty Pleasures
Nakladatelství: Triton
Počet stran: 246
Rok vydání: 2006


Vampyrismus je v USA legální. Za úplatu vám oživovatelé povolají z hrobu zombii dle vašeho výběru. Po některých hřbitovech se potulují ghúlové. Nemrtví by možná měli mít hlasovací právo, ale kdo zastaví ty, kteří začnou zabíjet lidi? Vedlejší zaměstnání oživovatelky Anity Blakeové je právě lov a exekuce odsouzených upírů. Co ale Anita udělá, když je žádána o pomoc při vyšetřování případu několika zavražděných upírů? Upíři jsou přece taky lidi. Nebo ne?
Vítejte v St. Louis, ve městě lovců, oživovatelů, lykantropů, vúdú šamanů a lidí, kteří uvízli v síti upířích intrik. Co se skrývá za zavřenými dveřmi Církve věčného života, v podzemí Cirkusu prokletých nebo upířího nočního klubu Provinilé slasti?
A když to někdo zjistí, o kolik bude jeho životnost delší než životnost mýdlové kachničky v proudu Missouri?

Anita Blakeová, oživovatelka, lovkyně upírů či popravčí, žije v St. Louis. Existence upírů je zde běžnou součástí života. Anitinou prací je hledat upíry, kteří zabíjejí lidi a likvidovat je. 
Jednou si ji ale najme Nikolaos - nejvyšší a nejmocnější upír -, aby vypátrala vraha tří upírů. Během pátrání se Anita seznámí s Phillipem, takzvaným 'Zrádcem'. Zrádci jsou lidé, kteří jsou (víceméně) na straně upírů a jsou závislí na upířím kousnutí. Vraha nakonec najde, spolu s kamarádem Edwardem, profesionální lovec upírů, a mrtvý neskončí jen ten vrah.

"Každý se bojí smrti."

Kniha je ze začátku trochu matoucí, člověk si není jist, o co jde a jak vlastně svět, kde jsou upíři na denním pořádku, funguje. Po pár stranách se čtenář do děje dostane.

Upíři nejsou jediní, co se v knize, coby nadpřirozené bytosti, vyskytují. Můžete se seznámit i s vlkodlaky, ghúly či zombiemi. 

Anita Blakeová je dobrá dívka, která má v oblibě plyšové tučňáky.Je to drsná dívka, které nechybí pořádná kupa humoru a sarkasmu. Je odolná vůči ovlivnění slabších upírů, což ji dělá silnější, a dokáže naplno využívat své smysly.

Co mě na knize nejvíce překvapilo bylo to, že autorka příběh popsala tak, že čtenář ani v nejmenším netušil, kdo je na které straně. Kdo je na straně Anity Blakeové a kdo je na té druhé. Do poslední chvíle čtenář zůstává v nevědomosti, a to dělá tu knihu o víc lepší.

 "Já s upíry nechodím. Já je zabíjím."

Tak zní jedno z Anitiných hesel, pravidel. A tato věta je pravdivá jen z části. Anita tak trochu podléhá šarmu jednoho z nejvyšších upírů ve městě. Přesto si ho k tělu nepustí.

Knihu jsem měla delší dobu vyhlédnutou a to díky tomu Anitinu heslu, který mě přesvědčoval o tom, že tato kniha nebude stejná, jako ty ostatní upírské, ve které dívka začne chodit s upírem. No a když se kniha objevila v knihovně, bez zaváhání jsem po ní chňapla. 
 Kniha se mi moc líbila i styl, jakým Laurell K. Hamiltonová píše a proto si chci přečíst další díly, kterých není málo. Ale už se na ně těším.

"Všechno je jednou poprvé. A víc není třeba."

Další díl se jmenuje Rozesmátá Mrtvola, už jen ten název se mi moc líbí, je velice originální. (Samozřejmě, že nejde o ten název, ale jen taková perlička.)

Milovníci thrillerů a fantasy, akce a napětí, lovců upírů i upírů samotných, si knihu, pokud si ji přečtou, rozhodně zalíbí.

Žádné komentáře:

Okomentovat