neděle 3. srpna 2014

Léto, kdy jsem zkrásněla (Jenny Han)

Jenny Han

Originální název: The Summer I Turned Pretty
Nakladatelství: Jota
Počet stran: 240
Rok vydání výtisku: 2012


Anotace: 
Belly měří svůj život v létech, a tím nemyslíme roky, ale roční období. Všechno zajímavé a báječné se v jejím případě odehrává výhradně od června do srpna. Zimy jsou dobré pouze na to, aby počítala týdny do dalšího léta, kdy konečně s mámou a bratrem Stevenem odjede jako každý rok k moři. Tedy přesněji řečeno do prázdninového domu přímo na pláži, který patří Suzanně, mámině nejlepší přítelkyni. A k Suzanně a jejímu domu zase neodmyslitelně patří její dva synové, Konrád a Jeremiáš. Tuhle dvojičku zná Belly odmala a co si pamatuje, jenom netrpělivě čeká, až si jí kluci začnou konečně všímat a vezmou ji mezi sebe. A toto léto se to konečně stane. A navíc se z nevýrazného káčátka vyloupne krásná labuť. Belly je k údivu všech najednou krásná mladá dívka. Jenže v toto báječné a zároveň hrozné léto se změní i všechno ostatní. Vlastně se promění Bellin celý život. K lepšímu i k tomu horšímu…

Belly, neboli Isabella jezdí každý rok na léto spolu s matkou a bratrem Stevenem na chatu u moře. jezdí s nimi ještě jedna rodinka. Suzanne se syny Konrádem a Jeremiášem.
Belly odjakživa miluje staršího z bratrů, Konráda. V Jeremiášovi má nejlepšího kamaráda. Steven je typický protivný starší bratr.
Belly má pocit, že toto léto je tím posledním. Její bratr půjde na vysokou a Jeremiáš příští léto pojede na fotbalové soustředění o kterém již dlouho mluví. A jelikož to má být, dle předpokladů, poslední společně trávené léto, Belly se rozhodne si ho nejvíc užít.
Na jedné party Belly potká Camerona (zkráceně Cam) a začnou spolu trávit čas. Steven odjíždí o dva týdny dříve, protože budou s otcem objíždět vysoké. Jeremiáš Belly naučí řídit auto a Konrád? Ten se k ní chová jako přehnaně starostlivý bratr a mezi ním a Belly dojde na několik ostrých hádek.
Pak léto skončí a Belly se musí, ačkoliv nerada, vrátit zpět domů.

Belly: Šestnáctiletá dívka, která byla vždy od bratra Stevena a bratrů Konráda a Jeremiáše odstrkována. Má bratra Stevena, miluje Konráda, její nejlepší kamarád je Jeremiáš a chodí s Camem. Belly má pocit, že je středobodem všeho. Dělá, jako kdyby se svět točil jen kolem ní. Ale nedělá to úmyslně.
Steven: Typický otravný starší bratr.
Konrád: Ze začátku jsem si Konráda představovala jako toho dobrého z bratrů. Že bude ten ochranářský a dobrý kamarád. Ale ne, mé očekávání bylo zklamáno. Byl to typický teenager, který si občas lokl alkoholu a kouří jednu cigaretu za druhou. Na Belly byl několikrát bezdůvodně naštvaný a nejednou se s ní dostal do konfliktu.
Jeremiáš: Představovala jsem si ho jako toho, který neustále vtipkuje a otravuje, chodí na party a balí holky. Tentokrát jsem se strefila. Ale překvapilo mě, že byl pro Belly větším "bratrem", než Konrád.

Knihu jsem přečetla během jednoho dne. Ale ne proto, že bych jí doslova hltala, ale protože jsem měla čas, spoustu času na čtení.
Konec knihy ale byl obrovské klišé, ti, kteří knihu již četli, mi jistě dají za pravdu. I navzdory tomu klišé se mi kniha líbila. Postavy mi sedly a jako na oddych od všech těch thrillerů, fantasy, sci-fi a podobně je to dobré.
ještě si nejsem jistá, zda další díly ( Bez tebe to není léto a Vždycky budeme mít léto) budu číst. Ale asi spíše ano, přeci jenom, musím vědět, jak to vše nakonec dopadne.

Žádné komentáře:

Okomentovat