pátek 8. května 2015

Jed (Fiona Paul)

Na jednom blogu jsem na tuto knihu četla zajímavou a velmi pozitivní recenzi. Námět mě velmi zaujal... miluji renesanční Itálii... a co teprve, když se odehrává na místě, kam bych se chtěla dříve nebo později (spíše dříve) podívat - Benátky... město kanálů, karnevalů a pouličních malířů. Tuto knihu jsem si prostě nemohla nechat ujít!


Příběh vypráví o dobrodružství mladé signory Cassandry Caravellové, jenž ve svých deseti letech přišla o oba rodiče a nyní žije pod dohledem své tetičky Agnese v přepychu. Je zasnoubená s Lukem da Peraga, který nyní studuje ve Francii, a těší se na to, až si ho bude moci vzít. Zato její kamarádka Madalena svatbu se svým milým Marcem už chystá. Má skvělý život, je s ním spokojená, necítí se jako sevřená v kleci. To se ale jednoho dne změní a sice když pozná charismatického pouličního malíře Falka s nejedním tajemstvím.


Mladá Cassandra mi mnohdy připomínala mě samou, nejen svým důvtipem, ale i rozhodováním, jelikož bych se ve většině případů zachovala přesně jako ona, kdybych byla v její situaci. Získala si mě, sedla mi a já neměla pocit, že bych ji nejraději uškrtila. Chovala se velmi dobře, nedělala žádná hloupá rozhodnutí a ani nepřemýšlela jako nemyšlená dívka, která si nemůžu vybrat mezi dvěma muži. Veškeré její chování a rozhodování mělo logický význam. Má skvělý smysl pro dobrodružství a v její mysli se prohánějí inteligentní myšlenky. Někdy se ale do všeho vrhala bez rozmýšlení, po hlavě. V těchto situacích ji ale zachraňoval rozumnější Falco.

I ostatním postavám jsem přišla na chuť. Cassinu gardedámu Sienu bych chtěla jako kamarádku, pouliční malíř Falco je tajemný kluk, který má rozum a ví, kdy je nejlepší ustoupit.
Cassiina tetička Agnese je stará a velmi přísná dáma, kterou by člověk nechtěl rozlítit, ale zase naopak nemohla v příběhu chybět, dodávala mu ten správný šmrnc. Milý Luka, Cassiin snoubenec, který chce svoji snoubenku ze všech sil chránit před nebezpečím. A nakonec Cassiina kamarádka Madalena, se kterou bych si ve skutečnosti asi nikdy nerozuměla, ale stejně byla skvělá.
Každá postava byla velmi osobitá a na jejich vytváření si autorka dala hodně záležet.

Styl Fiony Paulové mi neuvěřitelně skvěle sedl, četl se mi dobře a dokázal mě naprosto pohltit. Většinou nemám ráda, když jsou knihy vyprávěny z pohledu vypravěče, ale zde mi to vůbec nevadilo, vůbec jsem to nevnímala. Autorka i přes er-formu psaní skvěle zachytila Cassiny myšlenky a pocity.

Příběh byl zasazený do renesančních Benátek, přesnější rok nebo století není známo. Dost často jsem přemýšlela, zda všechny věci, různá fakta... prostě všechno, na toto období sedí. Avšak nemám pocit o tom pochybovat, cokoliv mi autorka přednesla, tomu jsem uvěřila a věřím tomu i teď. Zda je to všechno shodné se skutečností, to se asi nikdy nedozvím, ale zas tak velkou hlavu mi to nedělá. Důležité je, že příběh měl grády a že stálo za to, si ho přečíst.

Příběh neskrýval jen velmi zajímavou romantickou zápletku, ale i dobrodružství při pátrání po vrahovi dvou žen a zmizelém těle, které by mělo být ukryté v kryptě. Jde o historický román s prvky detektivky a romantiky, především pro mladší čtenáře náctiletého věku (respektive čtenářky). Dobrodružství protkává každou stránku a ukazuje nám, že se Jed může skrývat i tam, kde by ho nikdo nečekal.



Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji internetovému knihkupectví MegaKnihy.cz
Knihu můžete zakoupit ZDE.


Temné vody - JedOriginální název: Venom

Série: Temné vody #1
Nakladatelství: Nakladatelství Egmont
Počet stran: 360
Obálka: Hardback
Rok vydání výtisku: 2013
Přeložil/a: Šárka Dvořáková





2 komentáře: