pátek 4. září 2015

Blogtour aneb autoři zasypaní otázkami (+minisoutěž)

Koncem května Maťa z blogu Svet kníh spustila projekt Blogtour... Alebo autori zasypaní otázkami. Idea projektu se mi zalíbila a tak jsem se musela zapojit. Více informací nejdete ZDE.
Vymyslet otázku, kterou bych chtěla položit svým oblíbeným autorům, nebylo poměrně těžké, protože nyní mám takové LGBT období.
Moje angličtina není úplně dokonalá, takže se nezlobte, pokud překlad nějaké odpovědi nebude ideální.

Neprehliadnite :)

Moje otázka zněla:

Jaký máte názor na homosexualitu/LGBT v literatuře?

Becky Albertalli (Simon vs. the Homo Sapiens Agenda)
Jsem ráda, že jsme svědky stále více častějšího zastoupení LGBTQIA + postav v YA literatuře, a rok 2015 LGBT neuvěřitelně podpořil. Nicméně více reprezentace je stále potřeba!

Robert Muchamore (CHERUB, Henderson boys, Rockwar)
Jedna z věcí, na které jsem v CHERUB nejpyšnější je, kolik gay děti říkají, že se ztotožňují s postavou Kylea Bluemana, a také skutečnost, že kniha má gay postavu, aniž by to bylo hlavním tématem knihy samotné.

Wendy Higgins (Svůdná trilogie)
Můj názor je, že je třeba, aby tam bylo něco pro všechny čtenáře - Gay/hetero, chlapec/dívka, romantika/non-romantika a tak dále. Takže já jsem fanoušek LGBT témat v literatuře. Jsem fanoušek každého tématu, reprezentovaného tak, aby každý čtenář měl svůj příběh, kam může uniknout.

Joss Stirling (Najít Sky)
Můj názor na homosexualitu / LGBT tématech v literatuře? No, literatura je o životě a homosexualita je součástí života, takže očekávám, že je to téma, o kterém mají lidé co říci. Použila jsem ho lehce v Misty Falls s jednou homosexuální postavou. Knihy by měly pomoci toleranci různých životních stylů (s výjimkou těch, které kážou nenávist nebo újmy ostatních, samozřejmě). Musíme přejít od toho, že sexualita je naše vlastní volba, a že se za to nikdo nemusí stydět.

Huntley Fitzpatrick (Můj život u sousedů, Čemu jsem věřila)
Jsem nadšená, když vidím vznik mnoha dalších knih, které se vyznačují homosexuálními a LGBT postavami a tématy. Byla to oblast mnoha životů čtenářů, která zůstala bohužel nedostatečně zastoupena v literatuře, a upřímně řečeno, je to o čase. Některé z mých oblíbených a nejmilovanějších knih v poslední době se krásně zabývaly a manipulovaly těmito tématy, zejména Two Boys Kissing od Davida Levithana, Ask the Passengers od A. S. Kinga a The Understatement of the Year od Sariny Bowen.
Ať už je naše sexuální orientace jakákoliv, toto téma je součástí všech našich životů, a to by mělo být zastoupeno v našich rozhovorech o knihách, které čteme.

Darren Shan (Demonata, Město, Zom-B, Darten Hroozley, Darren Shan)
Myslím si, že sexuální preference je osobní volba, a měli bychom všichni
milovat toho, koho chceme, tak dlouho, jak je to vhodné a mezi lidmi, kteří jsou ve věku, kdy dokážou učinit informované rozhodnutí. Jsem hrdý na roli, kterou sehrála literatura při prosazování práv menšin, a doufám, že spisovatelé budou i nadále mluvit za ty, kteří jsou někdy vyřazovány masy.

Fiona Paul/Paula Stokes (Jed, Belladona, Špaček)
Myslím si, že autoři by měli být schopni zkoumat případné motivy, které sami chtějí ve svých knihách, a že LGBT témata a/nebo postaví obohacuje literaturu způsobem jako rozmanitost obohacuje lidstvo.

Leila Sales (Tahle píseň ti změní život)
Nedávno jsem napsala příspěvek o LGBT  tématech v literatuře, který snad bude odpovědí na vaši otázku. Můžete si to přečíst ZDE.

(Článek překládat nabudu, to je nad moje síly, ale můžete si ho na uvedeném odkazu přečíst v originále. :) )

Tomáš Zářecký (Návrat na Longstray, 15 minus)
Názor na homosexualitu/LGBT v literatuře - je to záludná otázka, protože nemám jiný názor než heterosexualitu, mám-li to stručně shrnout. Jsem heterosexuál, v mých románech se zatím vždy vyskytovali heterosexuálové (byť s různými odchylkami, např. pedofil v Návratu na Longstray), ale proti sexuálním menšinám ať už v rovině fikce či reality vůbec nic nemám, stejně jako existuje láska mezi opačnými pohlavími, může přece vypuknout mezi pohlavími stejnými, a jelikož je láska živočišný, nekontrolovatelný pud, bylo by velkou chybou se domnívat, že se jedná o něco špatného, či dokonce takového, co se musí napravit, léčit, či zakázat. Nežijeme přece ve středověku! A proto, pokud je hlavní postavou románu např. gay, proč bych k němu měl cítit méně sympatií než k heterosexuálovi? Shodou okolností poslední knížka, kterou jsem teď přečetl, pojednává právě o tomhle tématu. Jde o V jedné osobě od Johna Irvinga, výborné čtení, byť věřím, že některým konzervativcům by z něj naskočila husí kůže. Ale o tom román je - o toleranci, odlišnostech, o právu každého z nás na štěstí. Myslím, že by nebylo vůbec na škodu, kdyby se tato témata začala v literatuře objevovat častěji, co třeba v pohádkách, proč kromě tradičních nemáme i takové, kde by se princezna zamilovala do princezny? Možná teď někoho šokuji, ovšem co by na takové pohádce bylo špatného? Vždyť láska je tak krásná věc a je jedno, mezi kým, jak, kdy či kde vzniká, podstatné je, že se jedná o tak krásný a ušlechtilý cit. V současnosti se chystá na vydání můj nový thriller Utopeni ohněm a já už intenzivně pracuji na jeho pokračování, v němž velkou roli sehraje právě sexualita včetně homosexuality.

Michaela Burdová (Křišťály moci, Poselství jednorožců, Syn pekel, Volání sirény)
Homosexualita mi vůbec nevadí, takže ani v literatuře mi nedělá problém. Že bych ale knihy/povídky takto zaměřené přímo vyhledávala, to zase ne.

Petra Braunová (Terezománie, Česká služka, aneb byla jsem au-pair, Pozorovatelka,...)
Důležité je, jak je kniha napsaná, a je fuk, zda je o homosexualitě či o vztahu mezi pejskem a kočičkou. Čili mizerně napsaná kniha je mizerná a je jedno o čem je, a naopak.

Zuzka Šulajová (Džínsový denník)
Homosexualita/LGBT sú súčasťou nášho života a väčšina kníh je práve o živote, zo života... takže je prirodzené, ak sa takáto téma objaví aj v knihách. A je na každom z nás, či takú knižku chceme čítať - niekto bude čítať iba o upíroch a neznesie Tolstého, niekto miluje Tolstého a Cicera a neznesie tému o homosexualite, niekto nemá problém vôbec s ničím... Skrátka, koľko ľudí, toľko chutí.
Katka Arvari Heřmanová (Radek, mistr v komplikování vlastního života, Patrik a Lukáš)
Myslím, že LGBT není v literatuře nikdy dost, nějak se to do povědomí lidí dostat musí. Ale rozhodně jsem pro LGBT jen tehdy, když má v příběhu smysl, a ne jen aby se splnila kvóta pro teplou postavu, jak je to teď v módě...


Někteří napsali pěkné delší odpovědi, někteří jen stručné. Asi mi dáte za pravdu, když prohlásím, že odpověď od Tomáše Zářeckého je nejlepší, nejzajímavější. Nejvíce se mi zalíbila fráze: "Myslím, že by nebylo vůbec na škodu, kdyby se tato témata začala v literatuře objevovat častěji, co třeba v pohádkách, proč kromě tradičních nemáme i takové, kde by se princezna zamilovala do princezny?" Ve skutečnosti, nikdy mě nenapadlo o tom takhle přemýšlet.



Minisoutěž!!!

Do komentáře napište svůj vlastní názor na homosexualitu/LGBT v literatuře. Ať už kladný, nebo záporný, přesně tak, jak to cítíte.

Nejlepší a nejzajímavější odpověď bude odměněna dvěma věcmi vlastního výběru.

Druhá nejlepší a nejzajímavější odpověď získá jednu věc vlastního výběru.

A třetí výherce bude vylosován a ten získá jednu věc vlastního výběru, z toho, co zbude po dvou předchozích výhercích.

Na výběr je podepsaná záložka a dvě samolepky od Becky Albertalli, kniha Upírská hora + kartičky od Darrena Shana (kniha je ve Slovenském jazyce s autorovým podpisem), plakát od Joss Stirling (Joss je plakát ochotna poslat přímo výherci. Je to plakát propagující knihu Finding Sky (Najít Sky) a podepsané záložky/kartičky od Zuzky Šulajové, které by měli v nejbližší době ještě dojít. Jakmile dojdou, přidám fotku. :)

Podepsané záložky a samolepky od Becky Albertalli.
Kniha Upírská hora (ve Slovenském jazyce s autorovým podpisem)
+  kartičky.

Své odpovědi pište do komentářů. Nezapomeňte připojit email ať vás mám v případě výhry jak kontaktovat! Moc se na ně těším. :)

5 komentářů:

  1. To je skvělá otázka! Je nádherné, jak to všichni podporují :))
    A co se týče mého názoru, jsem jejich zastánce. Vyrostla jsem (a vlastně stále rostu :D) v rodině plné homofobů, takže to pro mě je docela těžké neustále omílat: "Vždyť je lepší, aby děti měli oni, než aby vyrůstali v děcáku", "co je na tom tak špatnýho?" "já taky jednou budu mít někoho ráda a jim se to taky nemusí líbit" atd... sama tedy jsem hetero a nedokážu si představit sebe se stejným pohlavím, ale podporuju je, jak už jsem zmínila. Sama píšu nějaké ty LGBT příběhy a občas to trošičku přeháním. :D

    OdpovědětVymazat
  2. mikuskova.maria@gmail.com
    Homosexualita je súčasťou každodenného života veľkého množstva ľudí. V dnešnej dobe sme svedkami toho, ako mnohí homosexualitu odsudzujú a podobne. Ale prečo sa to vlastne deje? Nemá každý právo na svoj život. Všetci majú právo, slobodne sa rozhodnúť, ako budú svoj život viesť. Homosexualita nie je niečo, pred čím by sme mali zatvárať oči. Práve naopak. Mali by sme sa o tom rozprávať a homosexuálnym ľuďom dať najavo, že to nie je niečo, za čo by sa mali hanbiť. Nikto si len tak nevyberie koho bude milovať a keď sa niekto zamiluje čo rovnakého pohlavia, čo na tom? Predsa je to stále láska nie?

    OdpovědětVymazat
  3. BookGirl1@seznam.cz
    Dobrá otázka! Knížky s homosexuální tematikou jsou čím dál více v oběhu a lidé někdy neví, jak se k nim stavět. Já sama jsem zatím četla pouze jednu takto laděnou knihu .. a mudím řáct, že jsem byla hodně překvapená! Když jsem ji totiž začínala číst, vůbec jsem nevěděla, že něco takového v knize bude, ale nevadilo mi to.
    Podle mě jde hodně o styl autora, jak celou věc čtenáři podá. ;) Takovéto knihy rozhodně neodsuzuji. Pouze bych jich asi nečetla tolik jako těch ostatních (jsem přeci jenom holka :D), ale nemám na ně negativní názor. :)

    OdpovědětVymazat
  4. zea.zuzu@gmail.com
    Žiadnu takú knihu som ešte nečítala, ale veľmi sa na tú prvú teším, pretože viem už teraz, že sa mi bude páčiť. Určite je to niečo iné, netypické a o tom je presne LGBT.

    OdpovědětVymazat