úterý 1. září 2015

| Dominik Dán blogtour | - Dominik Dán a jeho tvorba


Rozjíždím dvoutýdenní projekt ve spolupráci s Propagačním týmem Dominika Dána, týkající se Dominika Dána a jeho tvorby, především knihy Rudý kapitán, jenž se dočkáte už 7.9., a která se dočkala zfilmování a na jaře příštího roku se jí dočkáme v kinech. V termínu 1.9. - 15.9. se tedy můžete těšit na články:

1. Dominik Dán a jeho tvorba
2. Článek o Richardu Krauzovi
3. Ukázky z knihy Rudý kapitán
4. Recenze na knihu Rudý kapitán
5. Článek o filmové adaptaci Rudého kapitána
6. Soutěž o dva výtisky Rudého kapitána

A již dnes přináším první článek a to o Dominiku Dánovi a jeho tvorbě.
***

O Dominikovi Dánovi se toho ví poměrně málo. Drží svoji identitu v tajnosti před veřejností a daří se mu to. Co ovšem s jistotou můžeme říci, je, že jde o Slováka píšící své knihy ve slovenštině a že tématu, o kterém píše, opravdu rozumí. Však také sám už přes 25 let bojuje s trestnou činností. Dominik Dán odmítá tvrzení novinářů, že se za svým pseudonymem záměrně skrývá, jen chce dál dělat svoji práci a prozrazení jeho identity by nebylo ideální. Prozradil, že pseudonym vznikl před třiceti lety, kdy jako student psával do do školního časopisu. Psaním svých knih prý relaxuje.

Dominik Dán (*1955) se už přes 25 let zabývá vyšetřováním zločinu. Osobní kontakty s vrahy, lupiči, únosci a jinou „vybranou společností“ mu umožnily pochopit nepsané zákony podsvětí. Ze svých bohatých zkušeností čerpá při tvorbě mrazivě autentických detektivních příběhů. V současné době je nejprodávanějším slovenským autorem, všechny jeho knihy se okamžitě staly bestsellery. Spolupracoval na scénáři úspěšného televizního seriálu Kriminálka Staré město a na jaře roku 2016 by měl do kin přijít koprodukční film podle jeho knihy Červený kapitán.      - Nakladatelství Slovart

Píše detektivky z "Našeho města". A ačkoliv to město není nikde úplně zmíněno, dle různých indicií jde rozpoznat, že jde o Bratislavu. Některé jeho případy, a možná, že všechny, jsou inspirovány skutečností. Takovým případem je například Bestie o devítinásobném vrahovi Ondreju Rigovi. Ve svých knihách se nezaměřuje jen na detektivní zápletku, ale i na polistopadovou situaci na Slovensku. Ze zatím vydaných knih v ČR je to nejvíce vidět v knize Uzel.

Zatímco v ČR vyšly jen tři knihy (pouze u nakladatelství Slovart) a čtvrtá - Rudý kapitán - se v nejbližší době chystá, na Slovensku si čtenáři mohou už přečíst poměrně rozsáhlou sérii čítající dvacet titulů.


Uzol - březen 1988
Básnik - březen a duben 1988
Mucha - červenec 1990
Beštia - od července 1990 do srpna 1992
Mucholapka - červenec až prosinec 1991
Červený kapitán - červen 1992
Popol všetkých zarovná - podzim 1996
Nehanebné neviniatko - leden 1997
Na podpätkoch - únor až květen 1998
Jednou nohou v hrobě - srpen až listopad 1998
Cela číslo 17 - prosinec 1998 až únor 1999
Žiješ iba dvakrát - únor 1999
Nevinným sa neodpúšťa – červenec a srpen 2001
Sára - únor až duben 2002
Hriech náš každodenný - listopad 2002
Studňa - srpen 2002 a květen 2003
Knieža Smrť - duben 2003
Kožené srdce - červen 2003
Kráska a netvor - září 2008
Noc temných klamstiev - březen 2009
(Seřazené podle chronologické posloupnosti + období, ve kterém se odehrává.)

Dánovy knihy se nedostaly k českým čtenářům v mateřském jazyce až s nakladatelstvím Slovart, ale už o pár let dříve několik Dánových knih vydalo nakladatelství XYZ: Cela 17, Moucha, Kráska a zvířeMucholapka, Noc plná lží a Kapitán smrt.

Od nakladatelství Slovart jsme se v českém jazyce dočkali již tří knih - Uzel, Bestie a Básník. Na které můžete už najít recenzi na mém blogu.


V roce 1988 nastal v kariéře Richarda Krauze významný zlom - z pochůzkáře se stal detektivem. Hned první případ, vražda pracovníka ropné rafinerie, mu dává pořádně zabrat a namísto toho, aby se věnoval ženě Sylvii a malé dceři, zůstává v práci ještě déle než předtím. Možná i proto, že rozehrál velmi riskantní hru s prodavačkou z bufetu Valikou. Na oddělení vražd se mladého eléva policejního řemesla ujmou starší kolegové Hanzel a Burger a rozhodnou se z něho vychovat detektiva podle svých představ. Politická situace, soudruzi z ministerstva, „kolegové" ze Státní bezpečnosti, ale hlavně bezohlednost doby zavedou trojici detektivů do bizarního prostředí mezi ostnaté dráty táhnoucí se po celé státní hranici se západním světem. Tady se odehraje vražda vojenského pilota nadzvukových stíhaček, vražda, která má zničit Krauzovu kariéru hned na počátku. Před detektivem leží gordický uzel. Neví, jestli najde odvahu ho rozseknout. Zažívá něco, s čím se alespoň jednou za život musí popasovat každý správný muž... (Moje recenze. Klikni.)

Brilantní detektivní román Bestie se odehrává po velkých společenských změnách, přesněji po sametové revoluci a následné amnestii v roce 1990, po níž se na svobodu dostává mnoho nenapravitelných zločinců. Někteří využijí pádu železné opony a opouští republiku. Za jedním z nich se přes polovinu Evropy táhne krvavá stopa, která se ale vrací domů. Recidivista po sobě zanechává zmasakrovaná a zneužitá těla žen, ale žádné otisky prstů. Kriminalistům ale přichází na pomoc nová metoda - analýza DNA. Na atraktivitě knize dodávají i změny perspektivy vyprávění, střídavě sledujeme vrahovy činy, Hlas, který ho nutí vraždit, a snahu detektivů chytit bestii v lidské těle... (Moje recenze. Klikni.)


Po akci Rusalka se mladý Krauz rozhodl zůstat na oddělení vražd. To ovšem spolu s Burgerem netušili, že pár dní nato je čeká případ, který prověří nejen jejich odborné schopnosti, ale i to nejdůležitější v práci detektivů - vzájemnou důvěru. Hned v začátku své kariéry na oddělení vražd musí Richard Krauz projít tvrdou zkouškou. Jeho smysl pro spravedlnost naráží na tehdejší právní systém, na „spravedlnost" měřenou podle socialistických norem. Je podezírán z několika vražd mladých dívek a ve svízelné situaci mu jsou ochotni pomáhat pouze jeho nejbližší kolegové. Ti mu navzdory chatrným důkazům zachovají svou kolegiální důvěru, zatímco vrah na sebe upozorňuje jednou stopou - básněmi, které jim posílá. (Moje recenze. Klikni.)



A 7.9. vychází Rudý kapitán! Nenechte si ho ujít. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat