sobota 21. března 2015

Trhni si! (Andrea Kabeláčová)

Pravidelně sleduji různé knižní novinky a když pak v knihovně zastihnu nějakou knihu, o které jsem někde slyšela, povětšinou si ji nemůžu nechat ujít a tak si ji beru s ostatními knížkami domů. A tak to bylo i s knihou Trhni si! od spisovatelky Andreji Kabeláčové.

Opravdu úžasná obálka, jen co můžu říci! Rebelantská! Autor musel mít opravdu odvahu, vyjít s ní na trh, i když musím uznat, že jiná by se k ní nehodila. V názvu se hodí skvěle. Jedna z nejlepších českých obálek, se kterými jsem se setkala.
Tak, Mia je starší, ale tohle jsem
sem nemohla nedat. :D 

Mia Woodová má problematickou matku a tak od ní utekla a žije v domě spolu s pěti dalšími kluky, které stíhá sociálka a kteří nemají kde jinde spát. Užívají si dlouhé dny samy v domě, kde se rozhodně nenudí a občas vyrazí za zdi domu. Humorná kniha o žití jedné dívky v jednom domě se spoustu pubertálních kluků.

Nechybí zde sarkasmus, trapné chvilky, nadávky všech kategorii a také (samozřejmě) láska. Svižný styl psaní, který rychle utíká (pokud vás kniha baví), ale občas jsem postřehla nějaká nesedící slova.

Miina nenávist k nově příchozímu klukovi - Bradovi, mi přišla neopodstatněná. Vůbec jsem nechápala, co Mia proti němu měla a neskutečně mě to štvalo.
Já se většinou s hlavními postavami dokážu ztotožnit a zatím jsme nenarazila na žádnou "blbou hlavní hrdinku". Teda, až do teď. Mia mi přišla neskutečně blbá až jsem měla pocit, že se začnu mlátit hlavou od zdi. Všechno moc zveličovala a naprosto jsem nepochopila, jak se z drsné dívky, která setřela každého, kdo se jí postavil do cesty, mohla stát holka, která v přítomnosti nijak zajímavého kluka najednou omdlívala.


Co mě ale vadilo ze všeho nejvíce, byl fakt, že když v nějaké nové scéně k Mie přišel nějaký z kluků, spisovatelka to psala tak, že nezmínila jeho jméno a já jsem ze začátku vůbec netušila, o kterého z kluků se jedná. Scéna ubíhala a já vůbec neměla ponětí, koho si mám pod společníkem Mii představit, zda Codyho, Lennyho, Brada nebo někoho dalšího. Nakonec jsem byla ráda, že jsem se to dříve nebo později dozvěděla. (A že to bylo většinou až později.)
Toto se mi zatím v knihách stalo poprvé a neskutečně mě to štvalo, fakt, že ano.

Ke konci knihy jsem měla pocit, že se začnu mlátit hlavou do zdi (opět). Zápletka na konci knihy mi přišla chabá a vycucaná z prstu. Některé věci jsem nechápala a ani jsem se je nesnažila kdovíjak pochopit. Jediný, co jsem na posledních stranách knihy chtěla, byl konec.

Je asi zřejmé, že knihu nebudu hodnotit kladně, ale někteří by klidně mohli knihu ocenit. Styl psaní vůbec není špatný, ale je zde vidět odlišnost se zahraničními knihami. Jiná volba slov apod.
Kdyby autorka knihu třeba napsala o polovinu kratší, možná by to dopadlo lépe, jelikož v druhé polovině jsem začínala mít pocit, že se nic neděje a to podněcovalo moji netrpělivost s knihou.



Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 392
Obálka: Paperback
Rok vydání výtisku: 2014


 Trhni si!

11 komentářů:

  1. To byla tvoje první blbá hrdinka, jó? :D Ale dalo by se říct že názor máme stejný :)

    OdpovědětVymazat
  2. U této knihy se mi strašně líbila velmi originální obálka, jež žádná kniha nemá :) Trochu mě mrzí tvé slabé hodnocení, no nic, budu si knihu muset přečíst, abych ji mohla sama posoudit! Ale recenzi si napsala velmi pěkně. Děkuji :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Ty možná na ni budeš mít lepší názor než já, kdoví. :)

      Vymazat
  3. Naprosto presne! Mela jsem uplne stejny problem a hlvpu do zdi jsem mlatila skoro pri kazde kapitole :-D A pak prisla desne zoufala zapletka na konec :-D Nemuzu souhlasit vic!

    OdpovědětVymazat
  4. Toto je už druhá negativní recenze co na tuto knihu čtu. Musí to být fakt propadák. Autorka se asi pokoušela vystihnou teenagerovskou nenávist ke všemu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někomu by mohla sednout lépe. Třeba někomu, kdo má stejné (nebo aspoň podobné) myšlenkové pochody jako autorka. :)

      Vymazat
  5. Taky jsem chvílemi netušila, s kým to Mia mluví, a děsně mě to štvalo :D Asi jsem taky čekala něco jiného, ale místy to bylo fajn :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bylo úplně na zabití. :D Ale jo, něco bylo fajn, jenže ve výsledku to moc nestačilo. :)

      Vymazat
  6. Ahoj nevieš mi poradiť kde sa dá kniha stiahnut zadarmo do mobilu v pdf? Ďakujem vopred za odpoveď a recenzia je úžasná ;)

    OdpovědětVymazat