pondělí 9. března 2015

Bestie (Dominik Dán)

Československo je po Sametové revoluci osvobozeno z nadvlády Komunistické strany, Václav Havel uděluje amnestii, čímž se dostává na svobodu několik desítek politických vězňů, a v Německu, Nizozemí a posléze i na Slovensku začíná řádit sériový vrah, jehož obětmi se stávají nevinné ženy...

Po přečtení Uzlu, který chronologicky předchází Bestii, jsem se nemohla ujít ani druhý díl. S chutí jsem se pustila do čtení druhého dílu z detektivní série od Dominika Dána. Jak u mě pochodila?

"Ponožkový vrah", který je označován za nejhoršího sériového vraha v historii Slovenska, na začátku 90. let minulého století vraždil a poté znásilňoval nevinné ženy. Než jej dopadly a odsoudili, si na konto připsal devět vražd. A tuto skutečnou událost Dominik Dán přenesl  na stránky své knihy.

Ondrej Rigo spolu se svým "vnitřním Hlasem" vyhledává spící ženy, jenž spí při otevřených oknech v přízemí, udělá to, co mu říká Hlas a poté bez jediného otisku prstu odejde z místa činu. Dalších důkazů zanechá nespočet, které by ho v dnešní době usvědčily hned, tehdy však málo nápomocné.


Spolu s Richardem Krauzem nesmí chybět ani Eda Burger, se kterým jsem už měli možnost se seznámit v první knize.
Krauz s Burgerem se stanou hlavními analytiky v případu Ponožkový vrah a později vytvoří pátrací skupinu, která čítá téměř 30 členů. Každá vražda jim svou hrůzností zvedne žaludek, ale jsou to tvrdí chlapi, kteří se nenechají snadno zviklat.

Zatímco v Uzlu tomu tak nebylo, v Bestii už od samého začátku víme, kdo je vrahem. Střídají se scény s Ondrejem Rigem a scény ve kterých Krauz a jeho parťáci po vrahovi pátrají. Tudíž nemáme náhled jen na postup při vyšetřování, ale i na vraha, čtenář pak lépe chápe Ondrejovo počínání.

Ačkoliv jsou v knize slabé chvilky, kdy si čtenář přeje, aby už konečně byla zase nějaká akce, není jich moc, aby to knize uškodilo. Čtivý styl, dobrá zápletka, skvělí protagonisté, příležitostný humor, všechno dobře vysvětleno a podtrženo, víc není potřeba.

Dánovi postavy mají skvělý charakter, ne nutně v dobrém. Ve skutečném světě nikdo dokonalý není a tuto (někdy i krutou) pravdu promítá do svých knih. Nikdo nemluví slušně a to ani Dánovi postavy.
Muž, který píše pod pseudonymem Dominik Dán, je v reálném životě u policie coby člen mordparty a je to poznat. Ví, o čem píše, má skvělou slovní zásobu a umí ji používat.



Bestie

Originální název: Beštia
Série: Richard Krauz #2
Nakladatelství: Slovart
Počet stran: 278
Obálka: Hardback s přebalem
Rok vydání výtisku: 2015
Přeložil/a: Josef Šmatlák







Naběhli k Lengyelovi do kanceláře a zamakali. Lengyel neporušil tradice soudního lékaře, nalil a spustil.
„DNA!" vynesl trumf a triumfálně našpulil pysky. Nechápavě vyvalili oči. 
„BDPD!" kontroval Krauz.
„To má bejt co?"
„Běž do prdele, doktůrku! A co má bejt DNA?"
„Debilové neobyčejnýho kalibru!"
„To ti nepasuje!"
„Ale pasuje!Po našem je to DNK! Anglicky DNA, ale anglicky vám vynadat neumím. Škoda."


Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji Nakladatelství Slovart.
Knihu můžete zakoupit ZDE.

Žádné komentáře:

Okomentovat