sobota 6. prosince 2014

Esej o tragédii

Elizabeth LaBanová

Originální název: The Tragedy Paper
Vydání: První
Série: -
Nakladatelství: Host
Počet stran: 288
Obálka: Hardback
Rok vydání výtisku: 2014
Přeložil/a: Štěpán Hnyk

Anotace:
Tim Macbeth, sedmnáctiletý albín, nedávno přestoupil na prestižní Irvingovu školu, jejíž motto zní: „Vejdi, přítele najdi a přítelem se staň.“ Ale přítel je to poslední, co Tim hledá - doufá jen, že absolvuje poslední ročník, aniž by vzbudil příliš pozornosti. Ale navzdory své snaze zůstat nenápadný se zamiluje do hvězdy ročníku Vanessy, přítelkyně nejoblíbenějšího studenta na škole. K Timovu překvapení Vanessa jeho lásku opětuje, ale pokud by to někdo zjistil, mohlo by to otřást jejím společenským postavením. Tim a Vanessa navážou utajovaný vztah, ale navíc se musí vypořádat s esejem o tragédii, závěrečnou prací posledního ročníku, kterou zadává nejpřísnější učitel na škole. 



Esej o tragédii je mezi čtenáři opěvovaná a po navázání spolupráce s Nakladatelstvím HOST jsem si Esej vyžádala jako první recenzní e-book.

Příběh je o chlapci, který jde do posledního ročníku na Irwingově střední škole. Při nástupu na kolej čtvrťáků bývá tradicí, že předchozí majitel pokoje v něm nechá něco pro následujícího. Duncan, vyfasoval ten nejhorší pokoj na koleji. Zrovna jeho pokoj před ním vlastnil albín Tim, kterého Duncan neměl po jedné události zrovna dvakrát rád.
Duncan se obává, jaký "dárek" mu Tim v jeho novém pokoji zanechal. Nakonec je zklamán tím, že najde pouze několik CD a dopis. Poté také zjistí, že zklamání není na místě že na CD Tim namluvil svůj příběh, který sice Duncan z části zná, ale ne celý.


A tak se začínají v příběhu prolínat dvě dějové linky. Jedna z přítomnosti a je z pohledu autora a vypráví o Duncanovi, druhá je rok stará a je z pohledu Tima, který vypráví svůj příběh.

Postavy dokážou čtenáři za velmi krátkou dobu přirůst k srdci. Tim byl tichý a nenamyšlený Albín, kterého si musí čtenář oblíbit. Jako albín do společnosti moc nezapadá, má málo kamarádů ale i přesto je zapojen do tvorby největší školní akce roku, která se mu bohužel stane osudnou.
Duncan byl typický čtvrťák, ale žádné velké číslo. Hodně se ponoří do Timova vyprávění.
Vanessa byla velice příjemná dívka. Není divu, že se do ní Tim zamiloval. Žádná namyšlená mrcha, ale slušná, chytrá a spořádaná holka, kterou si nešlo nezamilovat.
Daisy je dívka, do které se zamiloval naopak Duncan. Ta mi k srdci přirostla za vší čtyř asi nejméně. Prostoru v knize moc nedostala a byla spíše větší vedlejší postavou.

Velmi málo příběhů, které jsou zasazeny do prostředí střední školy, se netočí kolem namyšlených holek, kluků sportovců, plesů, na kterých musí být vše dokonalé apod, a Esej o tragédii mezi ně patří. Postavy v knize jsou poměrně vyspělé a nejsou to žádní nafoukanci, kterým by jste rádi každou chvíli dali do huby.


Na knize se mi líbí to, že každý z obou příběhů skončil jinak. Jeden dobře, druhý naopak špatně. Na konci jednoho vám zaplesá srdce, na konci toho druhého se vám srdce sevře.

Příběh Tima mě zaujal více, než ten Duncanův. Vždy, když nějaká kapitola byla o Duncanovi, přála jsem si, aby brzy skončila a já se mohla vrátit k Timovu příběhu, který se mi líbil více než ten Duncanův. Navzdory tomu velmi oceňuji to, že autorka mohla napsat celou knihu jen a jen o Timovi a Duncanův příběh nechat být, což neudělala, ale mohla. Udělala si to těžší, ale zvládla to skvěle. Velmi neskutečně originální nápad, kterého využila. Bez Duncana a Daisy (či bez Tima a Vanessy) by to nebylo ono.

Závěrem bych řekla, že šlo o velmi originální a pěkně sepsaný příběh, který se zaslouží pozornost čtenářů nejen kvůli tzv. Eseji o tragédii, kterou musí studenti Irwingovi školy povinně napsat. Esej o tragédii se především hodí pro čtenáře náctého věku, ale není důvod, pro by si ji neměli přečíst i starší, kteří se u knihy určitě nebudou nudit.


Za poskytnutí recenzního e-booku velmi děkuji Nakladatelství Host. :)

2 komentáře:

  1. Kniha vypadá zajímavě, už jsem o ní slyšela, a dokonce ji mám v soutěži, ale stejně mě moc neláká. Nevím proč, ale moc se mi číst nechce. Jinak pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tisíce lidí, tisíce chutí. :)
      Každopádně, moc děkuji. :)

      Vymazat