neděle 7. prosince 2014

15 minus - Bojuj, nebo zemři!


Tomáš Zářecký

Vydání: První
Nakladatelství: Moba
Počet stran: 415
Obálka: Hardback
Rok vydání výtisku: 2011


Anotace:
15 mínus je zdánlivě nevinná televizní show. Skupina odvážlivců se snaží dostat skrz neznámé území na smluvené místo, kde na ně čeká odměna 60 milionů eur. Situaci ale komplikují dvě pravidla. Podle prvního se peníze rozdělí rovným dílem mezi všechny v cíli. Podle druhého soutěžící během hry nepodléhají žádným zákonům. Mají absolutní svobodu konání... Když se tyhle věci spojí dohromady, vznikne smrtící koktejl. Don přichází do soutěže s mladistvou naivitou. Záhy však pozná, že se musí mít ve střehu nejen před nebezpečnou krajinou, ale hlavně před ostatními soutěžícími. V atmosféře všudypřítomného strachu, kdy smrt hrozí odkudkoliv a kdykoliv, nemůže věřit nikomu. Brzy pochopí, že se v Patnáct mínus nehraje o peníze, ale o to, kdo koho dřív zabije. Jestli se chce vrátit domů živý, musí v sobě objevit zvíře...



Na začátek bych chtěla jen říci, že pana Tomáše Zářeckého znám osobně, který momentálně učí anglický jazyk na jedné ZŠ v Pardubicích. Minulý rok se ale věnoval výuce dějepisu a měl i naší třídu. Za celé čtyři roky se nám na dějepis vystřídali tři učitelé a troufám si říci, že Tomáš Zářecký byl mým nejoblíbenějším.

Mnozí knihu 15 minus přirovnávají k Hunger Games. Jakási spojitost tam je, to sice ano, ale v podstatě jde o něco jiného. 15 minus je reality show, kde soutěžící může vyhrát až 4-60 miliónů dolarů. Na začátku tvůrci vyberou 15 přihlášených, kteří se soutěže zúčastní. Těch 15 vysadí na opuštěném ostrově a jejich úkolem je se dostat na druhý konec ostrova a při tom PŘEŽÍT. Ti, co dojdou do cíle, si 60 milionů mezi sebou rovnoměrně rozdělí. Jenže není to tak lehké, jak se zdá, číhá na ně spoustu nebezpečí a mají zrádce i ve vlastních řadách. 
Nebezpečí, které potkává soutěžící, má spoustu různých podob, například nedostatek vody, úpal a úžeh, řeka plná krokodýlů, tajemná chata uprostřed ničeho, hadi a další nebezpečná zvířata, území kanibalů či zrádné bažiny.


Tomáš Zářecký skvěle popsal pocity lidí, kterým jde o život, kteří mají na tenkém vlásku. Nedělalo mu problém zacházet velmi daleko a strhnout své postavy až na samotné dno. Zahrával si s nimi jak fyzicky, tak i psychicky.

Každá postava byla jedinečná, vzájemně se odlišovali, jak to bývá zvykem v každodenním životě. Autor nezapomíná ani na humor, zvláště smysl pro humor věnoval jedné postavě, slabost lidí, znalosti džungle a podobně.

Pevný Don, krutý Gareth, chytrý Bakari, barbie Abigail, drsný Floyd, vychloubačný Ramón, uřvaný Mallory, tvrdá Noemi, pravdomluvný Hank, tichý Ivan, silná Miya, přátelský Diego, vůdce Claus, slabý Mathias a malicherná Indíra.


Knihu nedoporučuji slabším povahám, jelikož některé scény vážně byli i nad moje síly, a to mě jen tak nic nerozhodí. Tomášovi Zářeckému se to ale povedlo!


Myslím si, že kdyby jsem Tomáše Zářeckého neznala osobně, pravděpodobně bych o knize ani neměla ponětí. Jsem ale ráda, že jsem dostala možnost si ji přečíst a nyní ji řadím mezi mé nejoblíbenější.
V nejbližší době se chystám si v knihovně půjčit i jeho další knihu Návrat na Longstray, která je z úplně jiného žánru, ale prý je taky opravdu dobrá, takže se na ni těším.

Jestli jste už Patnáctku či Návrat na Longstray četli a čekáte na další jeho knihy, tak vás jistě potěší zpráva, že Tomáš Zářecký v listopadu dokončil hrubou verzi další knihy, která má pracovní název V plamenech.


6 komentářů:

  1. hezky napsané! Mám si ji v plnu přečíst už dlouho...ještě ji sehnat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Každopádně, kniha pravděpodobně v knihkupectví k sehnání nebude, ale v knihovně by určitě být měla. :)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze :) Na tuhle knížku se zrovna chystám, a teď mám chuť pustit se do ní hned! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Teda! Patnáct minus bych si měla přečíst! Jen nevím, jestli na to budu mít žaludek... No, snad to zvládnu. Díky za skvělý tip :)

    OdpovědětVymazat