neděle 5. října 2014

Město z kostí | Čtení napodruhé

Cassandra Clare

Obálka titulu Město z kostíOriginální název: City of Bones
Vydání: První
Série: The mortal instrument #1
Nakladatelství: Mladá fronta
Počet stran: 408
Rok vydání výtisku: 2009
Překladatel: Eva Maršíková
Obálka: Jakub Požár

Anotace:
Když se patnáctiletá Clary Frayová vydá do newyorského klubu Pandemonium, vůbec netuší, že se stane svědkyní vraždy, kterou navíc spáchají tři teenageři se zvláštním tetováním na těle a podivnými zbraněmi v rukou. Mrtvé tělo pak jednoduše zmizí. Nejde jen tak zavolat policii, když jsou vrahové pro všechny ostatní neviditelní a na místě činu nezbyla ani kapka krve, která by napověděla, že tu zemřel člověk. A byl to vůbec člověk? Zde se Clary poprvé setká s Lovci stínů, bojovníky, kteří mají chránit svět před démony. Během čtyřiadvaceti hodin je Clary vtažena do jejich světa, její matka totiž zmizí a na samotnou Clary zaútočí démon. Proč by se ale démoni zajímali o obyčejné lidi, jako je Clary a její matka? A jak je možné, že má Clary najednou „vnitřní zrak“? To by rádi věděli i Lovci stínů…



Jak to začínalo?
Série Nástroje smrtelníků je velmi známá. Myslím, že v knižním světě není nikdo, kdo by ji neznal. Já sama už jsem první díl četla už asi cca před rokem, ale nenadchnul mě natolik, abych si přečetla další díly. Tak jsem četla jiné knihy, slýchala od ostatních na knihu pozitivní názory, shlédla film a pak, když jsem v knihovně náhodou zahlédla první čtyři díly, rozhodla jsem se, že knize dám ještě jednu šanci. A jak to dopadlo?


Co je to sakra za obálku?
Upřímně, tato obálka je poněkud odpuzující a absolutně nepovedená. Divím se, že ji vůbec schválili. Na první pohled není tak strašná, ale když se podíváte pořádně, je pěkně vidět, jak je příšerná. Jediné co se mi na ni libí, je rozmazané panorama New Yorku.
Obálka druhého vydání je přeci jen o dost hezčí, ačkoliv se mi asi více líbí ta originální.

 

Obálka neodráží příběh!
Navzdory obálce, ke které jsem se už vyjádřila, byl příběh originální, čtivý, humorný i akční. Mám ráda knihy, ve kterých figurují lovci, kteří loví špatné nadpřirozené bytosti a Město z kostí mezi ně patří.

Clary, Jace, Simon a další
Žádná z postav nebyla úplně ideální, pro mě. Ale každý příběh má svoje postavy. Já nemám se špatně sednoucími postavami žádný problém, podle mě to na příběhu (většinou) nic nemění. Nejvíce se mi asi líbila postava Simona. Naopak jsem neměla ráda Jace, nesedl mi. A asi tomu asi nenapomohl Jamie Campbell Bower, který ho ztvárnil ve filmu. Já si ho samozřejmě představovala jako Jamieho, a vadilo mi to. Ke konci jsem se už od Jamieho dokázala odpoutat, a měla jsem svého vlastního Jace. A hezčího. Sorry Jamie. :D
Clary, hlavní hrdinka, asi nebude patřit k mým nejoblíbenějším postavám. Trochu mě zaráželo, že jednoduše uvěřila nadpřirozenému světu, ačkoliv měla tolik důkazů. Dobře se rozhodovala v nebezpečných situacích, ale nelíbilo se mi její přemítání nad Jacem a Simonem.

Jak bych shrnula příběh?
Autorka vytvořila velice zajímavý příběh, který zasadila do prostředí New Yorku a jeho předměstí. Líbilo se mi, že se autorka nevěnovala jen lovcům stínů a démonům, ale že dala prostor i dalším nadpřirozeným postavám, jako jsou vlkodlaci či upíři.
Kniha byla od začátku až do konce nabitá akcí, vtipné scénky střídali akci a nebezpečí, co víc si přát?


A závěrem bych to hodnotila?
Kniha se mi líbila, byla čtivá a zajímavá, ale něco tam chybělo. Nemám páru co, ale ubralo to na dokonalosti knihy a ubere to i na závěrečném hodnocení.
Ale i přesto vám, kteří jste ji ještě nečetli, knihu doporučuji, jsem si jistá, že se vám bude líbit jako mě, možná trochu více, možná trochu méně, ale neurazí vás.

Hodnocení: 74%



Filmové obsazení.

1 komentář:

  1. tohle asi není úplně můj styl, ale musím říct, že recenze píšeš moc hezky :)

    OdpovědětVymazat