pátek 14. srpna 2015

Závoj smutku (Tommy Donbavand)

Poslední dobou jsem dost propadla seriálu Doctor Who (Pán času), ale to už většina z vás už pochopila z narážek na něj v různých článcích. Tuto knihu jsem si nemohla nechat ujít. Neočekávala jsem o toho moc, jelikož Daviese a Moffata nikdo nepřekoná. Ale i tak Tommy Donbavand příjemně překvapil.

V příběhu se objevilo tolik typických hlášek věrných Doctorovi. Autorovi nechybí smysl pro humor a je dobře vidět, že je to zapřísáhlý Whovian, který přesně ví, jaké je Doctorovo chování, co je pro něj typické. Je vidět, že ho neviděl jen jednou a že při sledování Doctora dává svědomitě pozor.

Doktor vytasil z kapsy sonáč a zamával s ním sem a tam. ,, Držte se zpátky," varoval je. ,, Nebojím se to použít!" Chtěl stisknout tlačítko na rukojeti, ale pak si uvědomil, že tam žádné není. Povzdechl si. To nebyl sonický šroubovák, co nahmatal v kapse. Byla to mrkev.,,Podívejte se, řekl. ,,Vy tu máte všechen tenhle sníh a já mám zase mrkev. Když Mae najde v kapse tři uhlíky a cylindr, třeba se nám podaří nějak dohodnout...''
Autor Tommy Donbavand.

Kromě 11th Doctora se v příběhu objevila i jeho společnice Clara a samozřejmě také sama T.A.R.D.I.S. (Nezapomeňte, že je to TA T.A.R.D.I.S., ne TEN T.A.R.D.I.S.! V překladu v titulcích mě toto neskutečně štve.) Příběh je docela dobře propracovaný. Klidně by to mohl být jeden z dalších Doctorových příběhů, které byly natočeny. Chvílemi to bylo akční a nápad zasadit příběh do souvislosti s atentátem na J. F. Kennedyho byl skvělý.

Ta ironie, když vám dojde, že děj knihy se odehrává přesně měsíc (ani o den víc, ani o den míň) předtím, než byl odvysílán první díl Doctora.

Fanfikce na Doctora nesnáším, ale toto bylo fajn. Nebylo to jako ty fanfikce, ve kterých se autor/ka mermomocí snaží sebe nacpat do příběhu a udělat se "výjimečnějším", než jsou ostatní společníci. A mnohdy se Doctor ani nechová jako Doctor...

Tohle bylo něco jiného, uvěřitelnějšího. Byla to příjemná oddechovka, kterou si Whovian zkrátí čas při čekání na nové díly. Je to prostě lepší fanfikce, která stála za vydání. Doufám, že kromě Dalecké generace přeloží i další díly. Ráda bych si přečetla něco s 10th Doctorem a Rose.

Nevím, jaké by to bylo pro ty, co Doctora neviděli. Možná by si dokázali dát různé věci do souvislosti a možná by jim různé pointy ucházeli. Kdo ví... Pro Whoviany je přečtení této knihy skoro takovou povinností, jako umět zpaměti Raxacoricofallapatorius. (Berte to s nadsázkou. Do ničeho vás nenutím.) ... Ale i tak si to přečtěte! Zkrátíte si čas čekáním na devátou sérii.

,,Nazdar, Ruby!" řekl Doktor, když si přečetl její jméno z tabulky nad postelí. ,, Já jsem Doktor. Copak tu máme za problém?"Žena znovu zařvala a stiskla Doktorovi ruku jak svěrák.,,Au au au au au!" zapištěl Doktor a neúspěšně se se pokusil vymanit z jejího sevření. ,, Hrome! Zapomeňte na jaderné zbraně. Když pošlete na Kubu armádu těhotných ženských, tak to všechno vyřešíte za den."
Originální název: Shroud of Sorrow
Série: Doctor Who #1
Nakladatelství: Jota
Počet stran: 256
Rok vydání výtisku: 2014
Přeložil/a: Tomáš Oakland




Už jste viděli trailer na devátou sérii Doctora? A už máte v kalendáři odškrtnuté 19. září?

2 komentáře:

  1. Závoj smutku mě nějak nezaujal a navíc osobně dávám přednost DW knížkám v originále - nedávno jsem přečetla The Crawling Terror, ještě na to potřebuji sepsat recenzi. :) A popravdě - tyhle knihy ani moc jako FF neberu. Pravda, pokud vím, oficiálně nepatří do kánonu, ale já je tak skoro beru - jsou posvěcené souhlasem BBC i scénáristů, třeba u prvních třech knih s Dvanáctým Doctorem autoři dostali k přečtení první scénáře z osmé série.
    A trailery jsem viděla oba, datum odškrtnuté a neskutečně se těším. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na novou sérii se moc těším! :) Capaldi mi jako Doctor fakt sedne :)

    Jinak super recenze a dost s ní souhlasím. Knížka byla fajn, na ukrácení času před další řadou ideální, navíc mě jako psycholožku-studentku zaujalo využití teorie Kübler Rossové :)

    OdpovědětVymazat