pondělí 10. srpna 2015

Eragon (Christopher Paolini)

S Eragonem jsem se poprvé setkala asi ve dvanácti letech a zamilovala jsem si ho. V četbě dalších dílů jsem ale nepokračovala. Nepamatuji si, proč. Teď po letech jsem se k němu vrátila a pro tentokrát mám v plánu navázat i s Eldestem, Brisingrem a Inheritancí.

Při čtení knihy jsem měla přesně ten pocit, jak říká jedno přísloví: ,,Čteš-li knihu poprvé, poznáváš nového přítele, čteš-li ji podruhé, potkáváš starého.". Byla to úplně super se zase potkat s Eragonem, Safirou, Bromem, Murtaghem a dalšími. Ty postavy byly a stále jsou prostě úžasné. Nebyli úplně dokonale vyšperkované, jako jsem se s tím setkala v jiných knihách, ale i přesto byli na vysoké úrovni. Nebrečela jsem, ale přesto mi pro ně krvácelo srdce. Získaly si mě, svou povahou především. Už před lety se staly součástí mého srdce a teď se ten vztah jen prohloubil.

Eragon je velmi působivé dílo z pera mladého spisovatele Christophera Paoliniho o Dračích jezdcích. Má tak jednoduchou a zároveň komplikovanou myšlenku. Čtenář není tak zahlcen postavami a různými pojmy jak to většinou u epických fantasy bývá, právě naopak. Těch názvů a jmen k zapamatování není moc a pokud už, jsou to krásné a snadno zapamatovatelné názvy, které se mi vypálily do hlavy. To, že jsem si je dokázala snadno zapamatovat mi pomáhalo i v zapamatování si různých faktů, které s nimi souvisely.

Vztah mezi Eragonem a Safirou byl úžasný. pevné pouto, které mezi nimi vzniklo už při prvním setkání, během těch několika měsíců přerostlo v neporušitelný svazek, který by jim mohl kdekdo závidět. I já jim ho závidím. A nemyslím závist, která škodí. Právě naopak, s celého srdce jsem jim to přála.

Napínavá scéna střídá akci. Po celou dobu se pořád něco dělo, jakoby mně i Eragonovi i Safiře se už nikdy neměla snížit hladina adrenalinu v těle. Žádné zdlouhavé popisy. Příběh se četl velmi rychle a příjemně, nezadrhával se. Děj se odvíjel skoro, jako by se mi před očima odvíjel film. A ačkoliv mě příběh bavil od samého začátku až do úplného konce, ze začátku jsem se musela do četby trochu nudit. Avšak vinu bych spíše přikládala dusivému počasí, než autorovým chybám.

Kniha se dočkala i filmové adaptace, ale mám takový pocit, že málokdo ví, že existuje. Film jsem také viděla, ale knize se nevyrovná. Špatný ale není.


Eragon je prostě pro každého, kdo rád čte knihy. Patří mezi ty úplné samozřejmosti jako je Harry Potter, Letopisy Narnie či Pán prstenů. Jestli jste ho ještě nečetli, určitě to udělejte. Nevíte, o co přicházíte. A pokud jste ho už četli a nelíbil se vám, dejte mu prosím ještě jednu šanci. (Samozřejmě, že pokud fantasy úplně zavrhujete, není to úplně pro vás, ale i tak to můžete ještě zvážit.)


Originální název: Eragon
Série: Odkaz Dračích jezdců #1
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 488
Rok vydání výtisku: 2004
Přeložil/a: Olga Machútová

4 komentáře:

  1. Eragona jsem četla před několika lety, takže si ho už ani moc nepamatuju, ale vím, že se mi hodně líbil :) Už nějakou dobu plánuju re-reading celé série :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Držím palce, ať se k re-readingu dostaneš co nejdříve. :)

      Vymazat
  2. Vždycky jsem chtěla Eragona přečíst, avšak nikdy jsem se k tomu nedokopala, tudíž mám zkouklý alespoň film... :)

    OdpovědětVymazat