pátek 3. dubna 2015

Štěstí ve stínech (Lynn Flewelling)

K sérii Noční běžci jsem se dostala prostřednictvím Maťa Wolf a jejích pozitivních recenzí. Předtím jsem o této sérii vůbec neměla ponětí a je to škoda, protože je neskutečně skvělá!!

Epická fantasy plná intrik, tajemství a magie. Tak rozdílná od normálního světa... a to je na tom to nejkouzelnější. Ta odlišnost, ale zároveň podobnost.


Šestnáctiletý Alek z Kerry se potlouká světem, sám, a snaží se přežít. Je to naivní a nezkušený severský klučina, který toho o světě ví málo. Příběh samotný začíná ve vězení, ve kterém je Alek uvězněn za zločin, který nespáchal. Nečeká ho dobrá budoucnost, ale do jeho cely se dostane i Seregil z Rhíminee, který má znalosti v útěcích ze zamčených míst a s sebou vezme i Aleka. Oba společně utečou a vydají se na jih, kam Seregila zavádějí povinnosti. Alek se stane Seregilovým učencem a později i spojencem.

Já epické fantasy většinou moc nerozumím, je toho hodně na zapamatování a na chápání (pojmy, názvy, někdy i dějiny fantasy světa), a pak si příběh nedokážu pořádně užít, proto je většinou moc nevyhledávám.
Ale tohle bylo napsáno tak, že jsem to všechno pobrala hned a mohla si tak příběh užívat celou dobu. Komplikované, ale lehce pochopitelné.


Alek se Seregilem jsou bezesporu jedněmi z nejlepších knižních postav s jakými jsem se kdy setkala.
Alek je zdánlivě sladké neviňátko, které se příliš často červená, ale ve skutečnosti je to talentovaný lukostřelec a bojovník, kterého je radost učit nejen šermířství, ale i odemykání zámků různými šperháky a dalším dovednostem. Postupem času se vyvíjí a dospívá z nezkušeného klučiny v dospělého muže.
Seregil je naopak sebevědomý, skvělý šermíř a znalec všeho. Ví toho o světě hodně, má spoustu přátel i nepřátel, zvláštní „zaměstnání“ a zajímavou minulost, která ho utvořila v takového muže, kterým je nyní.
Oba mají mezi sebou skvělý vztah a pouto, které jim kdekdo může závidět, včetně mě. Kdybych se shodou okolností ocitla v jejich světě, chtěla bych, aby byli mými bratři.

Lynn Flewellingová má naprosto úžasný a strhující styl psaní, který si mě získal už v prvních stranách. Píše velmi poutavě a neopomíná popisy různých situací, míst a postav, i když se někdy zdály být příliš rozsáhlé a zpomalovaly průběh děje.
Zatím mohu s klidem Lynn Flewellingovou zařadit na vrchní příčky imaginárního žebříčku autorů s nejlepším stylem psaní a knihu celkově mezi nejlepší fantastické světy.



Záhady, intriky a spiknutí. Souboje, špehování a magie.

Celý příběh je od začátku až do konce vtipný a akční a já bych ho doporučila komukoliv, kdo má rád fantasy (nejen ty epické). Ale i jestliže fantasy není vaše parketa, stejně vám ji doporučuji, protože Alekův a Seregilův příběh je prostě skvělý!! A hodný Vaší pozornosti.
Čtení Štěstí ve stínech jsem si nesmírně užila a už mám za sebou i druhý díl (který možná byl ještě lepší) a já se nemůžu dočkat, až si budu moci přečíst další díly, protože Alek a Seregil mi neskutečně přirostly k srdci.


Originální název: Luck in the Shadows
Série: Noční běžci #1
Vydání: Druhé
Nakladatelství: Fantom Print
Počet stran: 400
Obálka: Hardback s přebalem
Rok vydání výtisku: 1999
Přeložil/a: Hana Vlčinská

2 komentáře:

  1. Pěkná recenze :) Já mám právě rozečtený první díl Nočních běžců a zatím se mi kniha líbí, tak snad mě ani další díly nezklamou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :)
      Nicméně, já už mám dočtený i druhý díl a musím říci, že ten se mi líbil o trochu více. No, možná se na to nekoukám moc objektivně, ale... nechci spoilerovat, takže řeknu jen, že ten konec byl bombastický a prostě... to nejde aniž bych spoilerovala!! :D

      Vymazat