pátek 29. ledna 2016

Mládí v hajzlu: Mladík v odboji - C. D. Payne

 


Mládí v hajzlu

Originální název: Youth in Revolt
Série: Mládí v hajzlu #1
Nakladatelství: Jota
Počet stran: 191
Rok vydání výtisku: 2003
Přeložil/a: Tamara Váňová
Databáze knih/Goodreads





Proč jsem si vybrala zrovna tuto knihu?
Tuto knihu jsem si vybrala z toho důvodu, že jsem chtěla něco oddechového. Nu, místo toho, abych si u knihy odpočinula, mi kniha spíše udělala díru do hlavy. Ale i přesto si nemyslím, že by byla špatná... Jak to teda je?

Pro začátek... O čem to vlastně je?
Nick Twisp je čtrnáctiletý teenager z Oaklandu, který se snaží zbavit panictví ještě před tím... Vlastně před čímkoliv. Je fakticky neskutečně nadržený až je to téměř neuvěřitelné.
Příběh se odehrává během jednoho léta, které stráví spolu a matkou a jejím přítelem v přívěsu u jezera. Tam také Nick potká krásnou Sheeni, do které se zamiluje. V příběhu hrajou velkou roli láska, teenagerské problémy, erekce (neboli OLE), akné, Nickův kamarád Levák, Sheeni a samozřejmě sám Nick Twisp!

A jak je to napsané?
Kniha je psána formou deníku hlavní postavy  - Nicka Twispa. Deník je podán velmi slangovým způsobem. Rozhodně to není krok vedle, takhle ta kniha působí přeci jenom autentičtěji. Velkou slovní zásobu z řad vulgárních slov nesmíme opomenout. To je to první, co čtenáře na knize zaujme (a nebo také odradí). Když jsem knihu začala číst a viděla tu četnost sprostých slov a dalších vulgárních výrazů, nemohla jsem tomu pomalu věřit, ale pak jsem si jakž takž zvykla a nakonec si knihu užila.
Nechci vás odradit tím, jak pořád zmiňuji vulgarity, co byly v knize. Právě naopak. Myslím, že tohle dělá knihu jedinečnou a výjimečnou.


Závěrem?
Mám pocit, že bych si knihu více užila, kdyby se autor všech těch sprosťáren mírně vyvaroval. Knihu hlavně nedoporučuji dětem mladším patnácti let minimálně, aby si ještě nekazily slušné vychování Nickovou zkažeností. A prostě tím vším sprostým, co se v knize objevilo. Je fajn si zachovat nevinnost. (Ale nemůžu vám říkat, co máte dělat, takže jedině na vlastní nebezpečí!)
Doporučila bych ji spíše starším, kteří už tak nějak trochu "zkažení jsou" (prosím, berte to bez urážky, s nadsázkou), mají více zkušeností, setkali se s více takovými „věcmi“. Ale nemusí to tak nutně znamenat pro každého, třeba já, mně je už šestnáct a jsem už taky trochu zkažená, ale i tak to bylo silné i na mě.
Čtenář se určitě nad příběhem a nad trampotami Nicka Twispa stejně jako já pobaví a starší můžou prostřednictvím této knihy zavzpomínat na mládí.

Jen tak mimochodem? Věděli jste, že byl podle knihy C. D. Payne natočen film? Já to fakt netušila. Ale co? I tak se musím na film podívat! I když má na čsfd.cz dost nízké hodnocení...

1 komentář:

  1. Tuhle knížku mám ráda i když je trochu zvláštní. Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat