neděle 20. prosince 2015

Popel všechny zarovná - Dominik Dán

Popel všechny zarovná 
Popel všechny zarovná


Originální název: Popol všetkých zarovná
Série:
Richard Krauz #5
Nakladatelství:
Slovart
Počet stran:
400
Rok vydání výtisku:
2015
Přeložil/a:
Josef Šmatlák

Databáze knih/Goodreads


Celá kniha začíná nalezením zavražděné důchodkyně v jejím vlastním bytě, hned ten následující den vraždou Malého Pavouka - Bazmeka -, což byl Krauzův kamarád z dětství. Pátrání po vrahovi Malého Pavouka zavede Richarda Krauze a jeho parťáka Josefa Fishera alias Chosého k mafii.

Příběh a jeho detektivní zápletka se tentokrát dotýká jak politiky, tak i podsvětí a vlastně i tím, jak tehdejší politika s podsvětím spolu prolínali. Všechny ty intriky a nebezpečí, hra o velké prachy a také o život. Krauz a Chosé se snaží společně zjistit, co se v podsvětí vlastně odehrává a přicházejí na kloub tomu, jak vlastně došlo k únosu prezidentova syna, což je už nějakou dobu neuzavřená aférka, a hrozí, že když toho budou vědět příliš moc, mohou se dostat do velkého nebezpečí.

Dán knihu rozvrhl do sedmi kapitol - podle sedmi dnů v týdnu. A to byla chyba! Děj se tak nepříjemně pomalu vleče a čtenář, jelikož nepotkává žádné nové kapitoly posunující příběh dopředu, má pocit, že se příběh moc vleče, vůbec neposouvá dál.
Jde o Dánovu prvotinu a je to jasně vidět. Ne každý hned píše jako Shakespeare, žádný učený z nebe nespadl. Dán se postupem času v psaní vyvíjí, ale než se vyvine v lepšího spisovatele, je jeho Popel lehce zmatený a je zde v různých postavách a faktech nepořádek a čtenář je čas od času trochu mimo.


Je zde ale krásně vidět autorův rukopis. Jeho vyjadřování a popisy se vůbec nezměnily, postavy mají podobnou povahu. Opět je příběh prodchnutý autentičností a je to, jako by si to autor prožil sám. A možná, že prožil, kdo ví. Zápletka je nepředvídatelná a její rozuzlení vychází pomalu, ale jistě.

Musím říci, že jde zatím o nejslabší knihu, kterou jsem zatím četla, ale neříkám, že to bylo nějak vyloženě špatné. Všechny čtyři předchozí knihy ode mě získaly téměř plné bodové hodnocení, Popelu ho bohužel dát nemůžu. Pokud chcete začít s Dánovkami, doporučuji vám nezačínat tímto dílkem, ale zkusit spíše Uzel, Bestii, Básníka nebo Rudého Kapitána. Popel všechny zarovná je spíše pro ty, co se už s Dánem znají (jako já), co mu hned nedají košem, protože ty by docela zklamal. Jde spíše o doplnění chronologické souvislosti a je to pro ty, kteří si chtějí nějakou Dánovkou, byť slabší, zkrátit dlouhé večery a všechny ostatní díly už mají přečtené.


Žádné komentáře:

Okomentovat