úterý 17. listopadu 2015

Girl Online (Zoe Sugg)




Girl Online

Originální název: Girl Online
Série: Girl Online #1
Nakladatelství: Jota
Počet stran: 352
Rok vydání výtisku: 2015
Přeložil/a: Vanda Ohnisková

Databáze knih/Goodreads




Kniha Girl Online má velice rozporuplné ohlasy. Svět se dělí do třech táborů. První je ten, co zbožňuje autorku knihy - Zoellu - a proto zbožňuje i Girl Online. Druhému kniha nevadí, líbí se jim ale není to pro ně nic světoborného. Podle třetího tábora kniha nikdy neměla spatřit světlo světa.

Od knihy jsem absolutně nic neočekávala, člověk by řekl, že mě tím pádem trochu překvapí. A hádejte co? To se nestalo, ani v nejmenším. Tuto knihu prostě ani nejde podcenit.
Zatímco v ČR má spisovatel ohromné štěstí, když se mu podaří knihu vydat, v Americe prostě vydají knihu každému, ať už jde o něco plnohodnotnějšího nebo méně povedené. Příkladem je i Girl Online, u které napomohlo k vydání i velkému prodeji taky to, že autorka je známá "youtuberka".

Penny je úspěšná anonymní bloggerka s tak dokonalou rodinou, že je to až nemožné. Její nejlepší kamarád Elliot je gay a neskutečně skvěle si spolu rozumí. Touží po jednom klukovi ze školy, ale ten s ní pěkně vyběhl. Její matka organizuje svatby a dostává nabídku na organizování svatby v New Yorku a tak se Penny z Británie spolu s rodinou vypraví do New Yorku, kde společně stráví Vánoce a Nový rok.

Penny samotná mi moc nesedla, nedokázala jsem se ní sžít, ale nijak vyloženě mi nevadila, dokázala jsem ji překousnout. A o tom to je, nemůžeme zavrhovat knihy jen kvůli tomu, že nám nesednou hlavní hrdinky. Elliot byl prototypem dokonalého gay kamaráda, se kterým se Penny může bavit úplně o všem.


Kniha je tak předvídatelná a přeplněná klišé, že to ani není možné. Chvílemi jsem si dokonce říkala, že kdybych četla o duhách, cukrovém nebi a jednorožcích, vypadalo by to úplně stejně - strašně přeslazeně.
Kniha obsahuje snad všechna klišé, které se dají v knihách najít - dokonalá rodina, trauma z minulosti, milostný trojúhelník, nedorozumění co se týče milostného vztahu, nejlepší kamarád gay,...

Plus bych chtěla ještě vytknout jednu věc. Nevím, jestli je to chyba samotné autorky nebo překladu, ale text postrádal slovo "mi" (Podal mi...) a místo něj bylo všude "mně" (Podal mně...), což bylo strašně rušivé.

A abych nemluvila jen o záporech, rozhodně bych vyzdvihla čtivost knihy. Příběh rychle a svižně ubíhal, žádné zdlouhavé popisy ho nezpomalovaly. Čte se to rychle a není to nijak náročná četba. Hodí se právě k tomuto období, kdy nás škola nenechá vydechnout, a knihy jako Girl Online představují relaxaci.

Kniha je určena především pro mladší čtenářky okolo 10-13 let věku, které ještě sní o svých vysněných princích a věří v dokonalost. Svým způsobem by mohla zaujmout i starší dívky, záleží na okolnostech a na prioritách. Klukům tuto knihu ani doporučovat nebudu, nenašli by v ní nic, co by je mohlo zaujmout, kniha je čistě jen a jen pro dívky.

Takže pokud potřebujete něco na oddych, relaxaci, jen s chutí do toho. A neříkejte, že jsem vás před tou přeslazeností nevarovala. :P


Za poskytnutí e-knihy k recenzi děkuji e-shopu Palmknihy.cz
Knihu můžete zakoupit ZDE.

8 komentářů:

  1. O Girl Online už jsem hodně slyšela, ale došla jsem k názoru, že bych si jí chtěla přečíst, ale koupit - neboli mít jí doma- zase tak nepotřebuju takže asi počkám až se mi naskytne příležitost si jí někde vypůjčit :D
    http://thereviewsforbooks.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych si ji asi taky nekoupila. :D Určitě je lepší si ji někde vypůjčit, ať už od kamarádů nebo v knihovně. :)

      Vymazat
  2. Oh gosh, to "mně"... vážně? Je fakt, že jsem už vlastně od někoho slyšela, že ten překlad je šílenej. Inu jo, do tohohle fakt musim jít v originálu :D
    Taky to chci zkusit no, celkem mě to zajímá, když se to tak řeší :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, ten překlad je děsný! :D A jo, já to taky původně neměla v plánu, ale když se to tak řeší... :D

      Vymazat
  3. Knížku jsem nečetla, ale přebal vypadá hezky ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale jo, ta barva není sice moje gusto, ale jo, je celkem pěkná. :)

      Vymazat
  4. Zoe zbožňujem, ale mám rada o niečo náročnejšie knihy :)

    Zároveň by som ťa chcela srdečne pozvať ku mne na GIVEAWAY v ktorej si môžeš zasúťažiť aj o voňavé produkty značky Yves Rochcer ♥

    OdpovědětVymazat